Országos konferencia és sporttalálkozónak ad otthont Zalaegerszeg - 2019.08.03. ZAOL.hu

2019.08.07 20:24

Országos konferencia és sporttalálkozónak ad otthont Zalaegerszeg

2019.08.03. ZAOL.hu - Arany Horváth Zsuzsa
 
 
 
A megyeszékhely ad otthont a hétvégén a IV. Orvos-Beteg Konferencia és Sporttalálkozó országos rendezvénynek, melyet a Magyar Szív Egyesületek Országos Szövetsége és a zalaegerszegi Szív- és Érbeteg Egyesület szervezett. A több mint 400 fő részvételével zajló program megnyitóját tegnap tartották a Kölcsey-gimnáziumban.
 
 

A tornaterembe csapatonként vonultak be a városokat képviselő betegklubok tagjai, majd a zalaegerszegi klub tánckoreográfiával kedveskedett az egybegyűlteknek.

A zalaegerszegi egyesület vezetője, dr. Németh Barnabás köszöntötte a konferencia résztvevőit, majd Vigh László országgyűlési képviselő mutatta be pár szóval Zala megyét és Zalaegerszeget. Szólt a kormány egészségvédő törekvéseiről, például a mindennapos testnevelési óráról és a dohányzás visszaszorítása érdekében tett intézkedésekről, utóbbinak köszönhetően 9 év alatt 11 százalékkal csökkent a hazai dohányzók száma. Tolvaj Márta alpolgármester a város nevében kívánt jó versenyzést, időtöltést, dr. Károlyi Szilvia tisztifőorvos pedig a zalaegerszegi szív- és érbeteg egyesület munkáját méltatta, jelezve a szűrések szervezésében és a mozgásterápia népszerűsítésében betöltött szerepüket. Dr. Orbán Csaba a 25 év után négy éve újraszerveződött Magyar Szívegyesületek Országos Szö­vetsége elnöke Zalaegerszeg vendégszeretetét emelte ki, valamint azt, hogy az itteni, 31 éve alakult, Zalaegerszegért-díjjal kitüntetett egyesület a legaktívabb az országban. A szónokok kiemelték dr. Zörényi István (alapító) és Halász Vincéné Vera alelnök 29 éves egyesületi munkáját. Felhívták a figyelmet a szövetség honlapjára, újságjára is.

 

A megnyitóünnepségre a zalaegerszegi Szív- és Érbeteg Egyesület tagjai tánccal készültek, melynek végén az élőképük szívet formált Fotó: Pezzetta Umberto

 

A konferencia résztvevői az előadások révén megismerkedtek a Zala Megyei Szent Rafael Kórház skill-laborjának működésével, erről dr. Riba Ádám főorvos tájékoztatott, majd dr. Rashed Aref szívsebész az új műtéti technikákról tartott előadást.

Ma 11 sportágban versengenek egymással a sporttalálkozó résztvevői, foci, kosár, röplabda, futás, atlétika, úszás, ping-pong, petanque, teke, lövészet szerepel az étlapon. A záróünnepséget, a rendezői vándorbot továbbadását és a sportversenyek eredményhirdetését vasárnap délelőtt kilenc órától rendezik meg a Kölcsey-gimnázium tornatermében.